- Czyszczenie suchą parą znane jest od ponad 150 lat, ale przez większość czasu wykorzystywane było tylko w przemyśle ciężkim, metalurgicznym i paliwowym do czyszczenia grubych warstw tłustych osadów.
- Na przestrzeni lat technologia ta stawała się coraz bardziej popularna, przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych. W Europie pozostaje niedoceniona, na co wpływ ma marketing firm chemicznych budujący przekonanie, że do zachowania czystości potrzebne są środki czyszczące.
- Woda jest podgrzewana w wytwornicy pary do około 180 °C, natomiast temperatura u wylotu dyszy waha się w granicach od 80° do 120°.
- Gorąca, sucha para bardzo dobrze emulguje tłuszcze, rozpuszcza brud i inne zanieczyszczenia oraz zabija mikroorganizmy na czyszczonej powierzchni (większość z nich ginie już w temperaturze 85 °C) a skuteczność dezynfekcji może przekraczać nawet 99,5%.
- Ciśnienie wylatującej pary u wylotu dyszy waha się w granicach 6-10 atmosfer. Wystarczy to, aby para wniknęła głęboko w czyszczoną powierzchnię lub dotarła do zakamarków urządzenia, gdzie dostęp jest bardzo utrudniony lub niemożliwy bez jego demontażu. Jest ono jednocześnie na tyle niskie, że nie powoduje uszkodzenia czyszczonych powierzchni ani rozbryzgu nieczystości na inne elementy otoczenia.
- Czyszczenie suchą parą pozwala w większości przypadków wyeliminować konieczność stosowania środków chemicznych nie pozostawiając po sobie resztek preparatów na czyszczonych powierzchniach.